Helaas is Covid-19 nog steeds niet weg. Een hoop mensen in onze omgeving zijn ziek (geweest), en ook in de tehuizen zijn besmettingen.  Bij instellingen zijn vaak zeer strenge maatregelen, die vaak nog strenger zijn dan die van de RIVM. De extra maatregelen missen vaak onderbouwing en hebben grote gevolgen voor het leven van cliënten en familie. Wees kritisch!

Rechten van clienten en familie

Instellingen nemen constant maatregelen. In hoeverre zijn deze vooraf besproken met clëntvertegenwoordigers? Juist in deze tijd is het belangrijk om op te komen voor de rechten van mensen met een beperking. In de COVID-wet staan veel goede dingen, die ook ondersteund worden door handreikingen van de VGN (vereniging Gehandicaptenzorg NL - staat boven instellingen zoals Ipse en ASVZ). Belangrijk is bijvoorbeeld:

 • mantelzorgers mogen niet geweigerd worden in instellingen.
  Je mag dus gewoon de kamer van zoon/dochter/broer/zus/etc binnen gaan als jij de vaste mantelzorger bent. Dit is in de coronawet geregeld! Alleen in uiterste noodsituaties mag hiervan afgeweken worden.
  Lees de handreiking Bezoek en Logeren

 • Gehandicapten hoeven niet steeds in quarantaine of isolatie
  Isolatie, het volledig in afzondering blijven (bijv op slaapkamer), hoeft bijv alleen als er echt grote kans is op besmetting. Of omdat iemand echt corona heeft.
  Quarantaine, op de woning blijven, hoeft niet als een huisgenoot alleen lichte klachten heeft, zonder koorts.
  Lees de handreiking Dagbesteding

 • Maatregelen niet opgedragen door het RIVM
  De maatregelen van het RIVM en wat in de coronawet staat moet natuurlijk opgevolgd worden.
  Alle andere maatregelen kunnen alleen in onderling overleg. Zo niet, dan dient de wet Zorg en Dwang gevolgd te worden. En de eisen daarvoor zijn groot.
  Dit is waarom instellingen in gesprek moeten met familie!

Elke instelling moet ook een lokale clientenraad hebben, waarin medezeggenschap is geregeld. Bij ontbreken van een (goede) lokale clientenraad kunnen alternatieven bedacht worden. Lees de handreiking van KansPlus over medezeggenschap in coronatijd.

Word lid

Juist in deze tijd wordt duidelijk dat de rechten van mensen met een beperking en de cliëntvertegenwoordiging (ouders, familie, mentors) in instellingen nog lang niet goed geregeld is. Alleen gezamenlijk kunnen we deze strijd voeren. Een lidmaatschap van een belangenorganisatie kan heel erg helpen. Dat mag natuurlijk ook van een andere belangenvereniging zijn. Wil je lid worden van KansPlus? Klik hier!

Tot slot

Wees in elk geval voorzichtig, want niemand wil ziek worden, zeker in de gehandicaptenzorg willen we dat geen van allen.  Houd je dus zoveel mogelijk aan de overheidsmaatregelen. Laten we hopen dat we allemaal gezond uit de crisis komen. Voor de mensen die toch ziek zijn geworden: Beterschap!!
Heb je vragen? Kom je problemen tegen? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Volg ook de COVID-19 pagina op KansPlus.nl

Bijlagen:
Bewaar het bestand Handreiking Bezoek en logeren 28 oktober 2020 .pdfBezoek en Logeren (28-10)[Handreiking Bezoek en Logeren van de VGN]???1111 kB
Bewaar het bestand Handreiking Dagbesteding 30102020_0.pdfDagbesteding (30-10)[Handreiking Dagbsteding (30-10) van de VGN]???936 kB

Agenda

Onze Partners

Open Donaties

 x 

Winkelwagen is leeg

Begeleiding

Wil je mee helpen? Wil je iets doen voor mensen met een beperking?

Word vrijwilliger!

Donateurs & Sponsors

Om activiteiten mogelijk te maken is geld nodig. Steun ons met een bijdrage!

Maak gebruik van ons contactformulier of doneer direct

Contactformulier

Doneren

Nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?
Inschrijven:
Please wait

Facebook